Hesabım
Giriş Yap / Kaydol
En az bir harf yazın
Filtrele
Temizle
Kategoriler
Abiye
Elbise
Tesettür
Takım Elbise
Günlük Elbise
Bluz
Gömlek
Pantolon
Etek
Ceket
Tulum
Spor Takım
Mont
Kaban
Renkler
Antrasit
Bakır
Bej
Beyaz
Beyaz Yeşil
Beyaz Kahve
Bordo
Koyu Bordo
Fuşya
Gold
Gül Kurusu
Gümüş
Gri
İndigo
Kahverengi
Kırmızı
Kiremit
Krem
Lacivert
Lila
Lavanta
Mavi
Bebe Mavisi
Mint
Mürdüm
Mor
Açık Mor
Koyu Mor
Nar Çiçeği
Pudra
Pembe
Sax
Sarı
Siyah
Turkuaz
Turuncu
Turuncu Siyah
Yeşil
Açık Yeşil
Koyu Yeşil
Su Yeşili
Bordo Siyah
Yeşil Siyah
Beyaz Siyah
Siyah Yeşil
Siyah Turuncu
Siyah Beyaz
Siyah Bordo
Siyah Hâki
Siyah Gold
Oranj
Leopar
Mavi Leopar
Pembe Leopar
Taş Leopar
Fıstık Yeşil
Açık Gri
Koyu Gri
Ten
Hâki
Gri Siyah
Taş Siyah
Kırmızı Pembe
Lacivert Bebe Mavisi
Su Yeşili Mit
Hardal
Taş
Füme
Somon
Sütlü Kahve
Bej Sax
Sax Sarı
Bej Kırmızı
Siyah Kırmızı
Siyah Kahverengi
Zümrüt Yeşili
Siyah Gümüş
Yeşil Leopar
Kırmızı Beyaz
Siyah Beyaz Kırmızı
Petrol
Bedenler

İpeğin Uzun Yolu

İpek, tarih boyunca insanlar için önemli bir materyal olmuştur. Çin’in dünyaya sattığı bu kumaş türü doğudan batıya uzanan ve çok zaman alan önemli bir yolculuğun sonunda satılacağı yerlere getirilirdi.



İpeğin uzun yoluİpek yolunun tarih boyunca kullanılan birçok güzergahı vardı ancak ana güzergahı Çin’i Orta Asya ve İran üzerinden Mezopotamya’ya, oradan da Akdeniz kıyısındaki Antakya ve Sûr limanlarına bağlayan kara yolu idi.



Çin’in Şian kentinden hareket eden ipek yüklü kervanlar önce Özbekistan’a gelirlerdi. Buradan sonra kimisi Afganistan üzerinden Hazar Denizi’ne yönelirken kimisi de İran üzerinden Anadolu’ya ulaşırdı. Buradan da Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden Avrupa’ya uzanırlardı. İpek kumaşının bu maceralı yolculuğu takip edilen rotanın da yine bu kumaşın adıyla yani “İpek Yolu” olarak anılmasına neden olmuştur. Bu yola bu adı Alman coğrafyacı Ferdinand von Richthofen vermiştir ancak bilinmelidir ki bu yol sadece ipek ticaretinde kullanılmamıştır.



Doğudan batıya ipek dışında baharat, porselen gibi malzemeler de satılmakta ve taşınmaktaydı. Bu yol doğu ile batı dünyası arasında sadece ticari bağların değil kültürel, siyasi ve benzeri bağların da kurulmasında doğrudan etkili olmuştur.



İpek yolu aynı zamanda iki bin yıldan bu yana burada yaşayan toplulukların kültüreli dinî ve sanatsal izlerini de taşıması açısından bir tarihsel panorama işlevi de görmektedir. Örneğin bu yolun turistik potansiyelinin fark edilmesiyle beraber Çin Devleti bu yol üzerinde yer alan birçok tarihi ve kültürel anıtı restore ederek koruma altına almıştır. Aynı şekilde Türkiye de yolun kendi sınırları içinde kalan bölümlerini tarihi unsurları restore etme yoluna gitmiştir.



Bu ve buna benzer öyküler bir kumaşın basit bir giyim metası olmaktan çıkarak ne kadar çeşitli hikâyelere dönüşebileceğinin bize gösteriyor. Tabii ki ipek kumaşına bakışımızı da zenginleştiriyor.

X

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sistem içerisinde çerezler (cookies) kullanmaktayız. "Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik" sayfasından daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Anladım, sorun değil, benim için daha iyisini yapmaya devam edebilirsiniz.

Sipariş Vermek İstiyorum
Bilgi Almak İstiyorum
0.008417 sn